19mar2017

Czy świeże warzywa to zawsze najlepszy wybór?

Zdecydowana większość z nas nie ma poważniejszego problemu z udzieleniem odpowiedzi na pytanie o to, jakie warzywa i owoce można uznać za najzdrowsze. Odpowiedź wydaje się zresztą oczywista, trudno bowiem wyobrazić sobie, aby świeże owoce i warzywa mogły natrafić na jakąkolwiek konkurencję w tym zakresie. Okazuje się jednak, że wspomniane przekonanie nie zawsze jest zgodne ze stanem faktycznym. Mrożonki mogą zawierać nie tylko więcej witamin i minerałów, ale nawet substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Jakie warzywa powinny więc trafiać na nasze stoły?

Gdy mówimy o świeżych warzywach i owocach zwykle mamy na myśli te z nich, które w danej porze roku czekają na nas w sklepach. Panuje przekonanie, że jest to najskuteczniejszy sposób na dostarczenie naszemu organizmowi składników odżywczych i przeciwutleniaczy w odpowiedniej formie. Niestety, często nie jesteśmy nawet świadomi tego, jak wyboista jest droga, jaką muszą czasem pokonać warzywa, aby pojawić się w markecie i tam czekać na kupujących. Już po świeże warzywa​zerwaniu pomidora rozpoczyna się proces tracenia przez niego wody i uwalniania ciepła. Nie pozostaje to bez wpływu na składniki, jakie wchodzą w jego skład, te bowiem są systematycznie tracone. Jednocześnie pomidor traci zarówno swój kolor, jak i soczysty smak, choć natężenie tego pierwszego jest różne także dlatego, że mamy do czynienia nie z jednym, ale z wieloma gatunkami pomidorów.

Inną praktyką, która może budzić nasze wątpliwości jako kupujących jest zbieranie tych owoców, które wcale nie są aż tak dojrzałe, jak moglibyśmy się tego spodziewać. Zakłada się, że pomoże im to w lepszym stanie przetrwać transport, a ten często trwa nie godziny, ale nawet dni. Niestety, niedojrzałe owoce nie zawierają wcale tak wielu składników odżywczych, jak te, które są zrywane dopiero wtedy, gdy osiągają dojrzałość. W niemal każdym sklepie spożywczym możemy jednak zaopatrzyć się również w warzywa oraz owoce w swojej mrożonej postaci. Zwykle uważamy je za mniej wartościowe, a co za tym idzie – zaopatrujemy się w nie jedynie w ostateczności. Tymczasem okazuje się, że niejednokrotnie zawierają one znacznie więcej witamin i składników mineralnych niż ich świeże odpowiedniki. Bardzo często mrożonki powstają w efekcie blanszowania świeżych warzyw i poddawaniu ich działaniu niskiej temperatury. Jest to proces, który następuje szybko i pozwala na zachowaniu wielu składników, które w innych okolicznościach byłyby bezpowrotnie utracone. Co więcej, warzywa i owoce, które mają zostać zamrożone, najczęściej zbierane są jako dojrzałe, a więc w pełni wartościowe.

Zobacz także

Czy świeża żywność zawsze jest najzdrowsza?

Potoczna świadomość żywieniowa, którą może się pochwalić niemal każdy z nas, nakazuje nam przyjmować bez zastrzeżeń przekonanie o tym, że najzdrowsze jest to, co świeże, a tym...