22lut2017

Pesto z bazylii i orzechów piniowych

Jak trudne jest przygotowanie takiego Pesto? Umiarkowanie.

Pesto z bazylii i orzechów piniowych to powszechnie lubiany sos. Potrzeba na niego bazylii, orzechów piniowych, parmezanu i kilku innych dodatków. Zaletą tego sosu jest także to, że jego przygotowanie jest bardzo szybkie. Wystarczy około 15 minut, by wszystko było gotowe.

Składniki

Na 1 szklankę sosu Pesto będziemy potrzebowali 4 szklanki bazylii, ¼ szklanki oliwy z oliwek, 1/3 szklanki orzeszków piniowych, 2 ząbki czosnku, Sok z połowy cytryny, 1/2 szklanki tartego parmezanu oraz sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Jeśli lubimy ostry smak czosnku, pierwszy kok przygotowania sosu możemy pominąć. Jeśli nie lubimy zbyt mocnej nuty czosnkowej w sosie, musimy najpierw wziąć dwa ząbki czosnku przygotowane prędzej i wrzucić je na patelnię. Podsmażymy go przez około 2 minuty, po czym przeciśniemy przez praskę i czosnek będzie gotowy. Taki proces zapewni czosnkowi słodki posmak.

Teraz musimy przysmażyć same orzechy piniowe. Zajmie to nam jakieś 2 minuty, ale musimy być ostrożni, ponieważ orzechy bardzo łatwo przypalić. Po tym czasie, kiedy staną się złoto-brązowe, odstawiamy je na bok, by mogły wystygnąć.

Obieramy czosnek ze skorupek, co powinno być bardzo proste po jego przysmażeniu, po czym przepuszczamy go przez praskę. Dodajemy go do bazylii, orzechów i pozostałych składników i wszystko umieszczamy w blenderze. Można to robić tradycyjne, w moździerzu, ale po co? Za pierwszym razem warto jest się makaron z pesto​bardzo dokładnie trzymać przepisu, by uzyskać podstawowe Pesto piniowe, ale następnym razem można już spróbować własnych pomysłów na dodatki, na przykład oregano lub kolendrę. Odważni kucharze dodają nawet kapustę lub szpinak, by poprawić wartości odżywcze swojego sosu.

Orzechy piniowe nie są tutaj konieczne, ale jakiś orzech musi być. Dobrą alternatywą dla nich są migdały, a niektóre osoby bardzo lubią orzechy włoskie, lecz jest to opcja nieortodoksyjna.

Wszystkie składniki trzeba miksować ze sobą trybem pulsacyjnym z impulsami na 5-10 sekund. Jeśli składniki nie będą się chciały ze sobą łączyć, należy wlać łyżkę wody, potem ewentualnie następną. Kidy już wszystko będzie wyglądało jak bardzo gęsta pasta, należy dodać parmezan i korzystając wciąż z trybu pulsacyjnego połączyć składniki.

Pamiętajmy, że parmezan jest bardzo słony, więc raczej nie będzie nam potrzebna dodatkowa sól, ale zazwyczaj większość osób decyduje się na dodawanie pieprzu.

To wszystko, Pesto jest gotowe do podania.

Zobacz także

Jak przygotować lasagne z mięsem mielonym?

Lasagne to tradycyjne włoskie danie, które przypada do gustu również naszym rodakom. Jest przykładem znakomitej kompozycji przypraw oraz innych składników i nawet jedzone w czasie surowej...