1mar2017

Negatywne skutki diety proteinowej

Diety proteinowe są bardzo popularne ze względu na dobre efekty, jakie zapewniają osobom je wybierającym. Najbardziej znana jest metoda Dukana, ale diet tego typu jest wiele. Na początku w takiej diecie całkowicie eliminuje się węglowodany na rzecz chudego białka i tłuszczów nienasyconych. W tym czasie szybko spada waga, co niestety stanowi ryzyko dla naszego organizmu.

1) Osteoporoza

Badania pokazują, że u kobiet, które decydują się na dietę białkową, zachodzi szybki proces demineralizacji kości. W reszcie populacji spadek też jest notowany, ale u osób korzystających z diety białkowej jest znacznie szybszy. Spowodowane jest to faktem, że duże ilości przyjmowanego nabiału muszą być metabolizowane z użyciem dużych ilości wapnia, który jest uwalniany z kości. Wzrost łamliwości kości dosięga głównie osoby po 60. roku życia, ale w przypadku takiego scenariusza można się spodziewać tego problemu znacznie prędzej.

2) Obciążenie nerek

Produkty przemiany materii są w dużej mierze usuwane przez nerki. Spożywanie białek oznacza dla organizmu większe ilości azotu w krwiobiegu, za który odpowiadają właśnie nerki. Azot musi być wydalany z moczem, a jego duże ilości doprowadzają nerki do stanu, jaki jest dla nich nienaturalny. Jeśli sytuacja wysokiego obciążenia będzie trwała przez długi czas, przyspieszy także wydalanie wody przez kanaliki nerkowe. Spowoduje to duże straty wody, przez co spadnie wydajność nerek i powstanie błędne koło. Podawanie dodatkowych ilości wody zmniejszy obciążenie nerek.

3) Nowotwory

W wyniku diety wysokobiałkowej zmienia się skład krwi. W efekcie tego zjawiska do krwi uwalniane jest więcej czynnika wzrostu IGF-1, który ma znaczenie w dieta​wielu procesach nowotworowych. Duża podaż białka to także duża podaż krzemu, który jest składnikiem wielu komórek rakowych. Dieta białkowa tworzy zatem warunki przyjazne rozwojowi nowotworów.

4) Uszkodzenia organów

Węglowodany to najłatwiejsze do wykorzystania źródło energii. Energia dostępna z zapasów tłuszczowych i białek produkowana jest znacznie wolniej, przez co organy wewnętrzne, zwłaszcza mózg, mogą być w diecie białkowej głodzone. Co więcej, uwalnianie energii z tłuszczów i białek jest procesem dla organizmu toksycznym ze względu na obecność w strukturach zapasowych szkodliwych czynników. Uwolnienie ich w dużej ilości w krótkim czasie jest potencjalnie niebezpieczne.

5) Niezbilansowana dieta

Produkty z dużą zawartością białka są ubogie w niektóre składniki odżywcze, których organizmowi Mozę z czasem zacząć brakować.

Zobacz także

Dieta wegetariańska dla sportowca

Dieta wegetariańska to dieta, w której eliminujemy z naszego jadłospisu wszystkie produkty mięsne, ryby, owoce morza, a także produkty wytwarzane ze zwierzęcych surowców, na przykład...