Bulgur to prawdziwy "must have" we wszystkich kuchniach świata. Jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze, ma też dość niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nawet z niewielkich porcji można szybko i na długo osiągnąć uczucie sytości. Wielu osobom zboże to kojarzy się z czymś bardzo egzotycznym. Ale w rzeczywistości jest to dość dobrze nam znana pszenica, obrana z łupiny. Przedstawiamy przepis na bulgur z warzywami w sosie chili, po którym na pewno zostaniesz fanem!
Gotowanie
Krok: 1/9
Doprowadzić do wrzenia sok pomidorowy w małym rondelku. Włożyć bulgur do miski, zalać gorącym sokiem pomidorowym, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
Krok: 2/9
Obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę, czosnek, marchew, pieczarki, pomidory i paprykę.
Krok: 3/9
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek i cebulę, aż będą przezroczyste.
Krok: 4/9
Dodać grzyby i marchewkę i mieszając smażyć przez około 3 minuty.
Krok: 5/9
Dodaj pomidory, paprykę, chili w proszku, kminek i wlej bulion warzywny.
Krok: 6/9
Użyj noża, aby rozgnieść suszone pomidory bezpośrednio do słoika. Przełożyć na patelnię razem z kaszą bulgur i papryką. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Krok: 7/9
Fasolę przełożyć na sito i dokładnie wypłukać. Pozostawić do odsączenia.
Krok: 8/9
Dodaj fasolę do garnka i delikatnie wymieszaj. Doprawić solą i pieprzem.
Krok: 9/9
Kolendrę umyć, osuszyć i posiekać liście. Posypujemy nim danie i podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.