9 kwi 2021

Wegetariański makaron z sosem bolognese

Panuje przekonanie, że rezygnując z mięsa, można zapomnieć o wielu ulubionych potrawach. Jest to dalekie od prawdy: większość z nich jest łatwa do odtworzenia przy użyciu białka roślinnego. Udowodnię to gotując wegetariańską wersję makaronu z sosem bolognese, która jest równie dobra jak tradycyjny przepis.

Gotowanie
Krok: 1/9
Najpierw należy przygotować konsystencję sojową. Umieść go w misce, zalej gorącą wodą i pozostaw na 15 minut. Powiększy się on około 2 razy.

Krok: 2/9
Podczas gdy białko warzywne się moczy, pokroić pomidory w drobną kostkę, drobno posiekać cebulę i czosnek.

Krok: 3/9
Po 15 minutach wylewamy wodę z miski i wyciskamy teksturę sojową. Pokrój go na małe kawałki.

Krok: 4/9
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Umieść w nim cebulę i smaż, lekko mieszając, przez około 5 minut na średnim ogniu, aż stanie się półprzezroczysta.

Krok: 5/9
Do cebuli dodać posiekane białko sojowe i smażyć przez 5 minut.

Krok: 6/9
Rozcieńcz sos do gotowania z kawałkami pomidorów, solą i pieprzem do smaku, kontynuuj mieszanie i smaż przez 10 minut.

Krok: 7/9
Na patelnię wrzucamy drobno posiekany czosnek i posiekaną bazylię. Po 5 minutach sos będzie gotowy.

Krok: 8/9
Ugotować spaghetti al dente w osolonej wodzie, przełożyć na durszlak, osączyć z wody, następnie przełożyć na patelnię i dokładnie wymieszać z sosem.

Krok: 9/9
Podawaj danie udekorowane świeżymi listkami bazylii.
Bon appetit!

 

Zobacz także