19mar2017

Jak przygotować lasagne z mięsem mielonym?

Lasagne to tradycyjne włoskie danie, które przypada do gustu również naszym rodakom. Jest przykładem znakomitej kompozycji przypraw oraz innych składników i nawet jedzone w czasie surowej polskiej zimy potrafi nas przenieść do słonecznych Włoch. Co ważne, lasagne smakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom, okazuje się przy tym, że jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane i nie wiąże się z przesadnym wysiłkiem.

Niezbędne jest nam przede wszystkim 250 gramów specjalnego makaronu do lasagne oraz kilogram mięsa mielonego. Należy też przygotować pół kilograma pomidorów, 20 dekagramów cebuli, 15 dekagramów marchwi, trzy lub cztery ząbki czosnku, litr mleka, 10 dekagramów masła, 10 dekagramów mąki, 30 zdrowa dieta​dekagramów sera, sól, olej roślinny, pieprz oraz 50 gramów parmezanu. Pierwszym krokiem, jaki musimy wykonać jest posiekanie na drobno czosnku i cebuli, sparzenie pomidorów, a także obranie ich i zmiksowanie, choć można też zetrzeć je na tarce. Cebula i czosnek powinni zostać przysmażone i właśnie do tego jest nam niezbędny olej roślinny. Podczas smażenia należy dodać marchewkę, a po pewnym czasie także mięso mielone, pieprz oraz sól. Smażenie powinno trwać jeszcze przez co najmniej 20 minut i dopiero, gdy mięso zrobi się miękkie, zaleca się przejście do kolejnej czynności. Tą jest dodanie przygotowanych wcześniej pomidorów, a następnie duszenie wszystkiego bez przykrycia tak, aby sos nieco zgęstniał.

Na tym etapie możemy już przystąpić do przygotowania właściwego sosu. Pierwszym krokiem jest w tym przypadku roztopienie masła, a gdy czynność ta zostanie zakończona – dodanie do niego mąki i staranne wymieszanie wszystkich składników. Całość należy dobrze wymieszać i lekko podsmażyć, a gdy zasmażka jest już gotowa, możemy dodać do niej mleko zwracając uwagę na to, aby lało się ono cienkim strumieniem. Całość należy starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Nie można też zapomnieć o regularnym mieszaniu tak, aby zapobiec powstawaniu grudek. Jeśli sos wydaje się nam mdły, nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby doprawić go do smaku gałką muszkatołową albo czosnkiem. Kolejnym krokiem jest starcie na tarce sera, a potem także parmezanu. Makaron lasagne należy piec zgodnie z instrukcjami znajdującymi się na opakowaniu. Potem konieczne jest nałożenie sosu mięsnego i jednej trzeciej białego sosu. Kolejną warstwę stanowi połowa startego sera, arkusze lasagne i pozostała część mięsa.

Zobacz także

Turecka pizza lahmacun

Przygotowanie tureckiej pizzy lahmacun jest stosunkowo łatwe. Lahmacun to potrawa przypominająca pizzę i dlatego bardzo często nazywana jest właśnie turecką pizzą. Jego najważniejszym...