15mar2017

Turecka pizza lahmacun

Przygotowanie tureckiej pizzy lahmacun jest stosunkowo łatwe.

Lahmacun to potrawa przypominająca pizzę i dlatego bardzo często nazywana jest właśnie turecką pizzą. Jego najważniejszym elementem jest cienkie ciasto z dodatkiem mięsa, warzyw i specjalnej mieszanki przypraw. Chociaż nazywane jest pizzą, w smaku w ogóle nie przypomina swojego włoskiego odpowiednika, co można uznać za wadę lub zaletę, zazwyczaj zaletę. Lahmacun jest mocno pikantne, nie ma w nim sera, a cała potrawa opiera się na dużej zawartości mięsa. Najczęściej podawana jest razem z sałatką i płatkami pikantnej papryki. Nie trzeba się jednak bać specjalnie ostrego smaku. Z papryczek zawsze można zrezygnować i użyć trochę mniej ostrych przypraw. Jak w przypadku wszystkich dań tradycyjnych, lahmacun ma bardzo wiele lokalnych postaci, dzięki czemu można znaleźć całą masę różnych przepisów. Tutaj skupimy się na jego najczęściej pojawiającej się wersji.

Co nam będzie potrzebne?

Do przygotowania ciasta musimy mieć 5 szklanek mąki, 1,5 szklanki mleka, ćwierć szklanki oleju, sól i cukier do smaku i 10g droższy w proszku,.

Farsz wykonamy z 450g chudej, mielonej wołowiny, 1 papryki czerwonej, połówki zielonej papryki, 2 pomidorów z puszki lub świeżych, 1 cebuli, dużej łyżki przecieru pomidorowego, czerwonej papryki w proszku, mielonego kminu rzymskiego, pieprzu czarnego, soli, pietruszki, i 50ml oliwy z oliwek. Ilość przypraw świeże warzywa​należy dostosować do własnego gustu, ale bynajmniej nie należy ich oszczędzać.

Sposób przygotowania

I. Składniki na ciasto wrzucamy do miksera i miksujemy przez około 5 minut, po czym zostawiamy na 2h do wyschnięcia. Ciasto na lahmacun nie będzie wyglądało jak to na pizzę. Po wyrośnięciu trzeba je rozwałkować na cienki dysk, ale znacznie ważniejsze jest tutaj przygotowanie farszu.

II. miksujemy w robocie kuchennym paprykę, pomidory, pietruszkę i cebulę do uzyskania konsystencji pasty.

III. Uzyskaną pastę dodajemy z przecierem pomidorowym i oliwą do mięsa, po czym całość mieszamy rękami.

IV. Ciasto dzielimy na porcje o pasującej nam wielkości i formujemy kulki wielkości około piłki pingpongowej. Na zsypanej mąką stolnicy robimy z nich małe dyski grubości około 2 mm. Na każdy placek przyjdzie około łyżki farszu.

V. Placki pieczemy na grillu elektrycznym lub na tym, co mamy pod ręką. Może to być piekarnik nagrzany do 200 stopni. W takim piekarniku pieczenie trwa 5-10 minut.

Zobacz także

Jak przygotować lasagne z mięsem mielonym?

Lasagne to tradycyjne włoskie danie, które przypada do gustu również naszym rodakom. Jest przykładem znakomitej kompozycji przypraw oraz innych składników i nawet jedzone w czasie surowej...