7 mar 2017

Małże w białym winie

Umiarkowany stopień trudności

 

Małże uchodzą za afrodyzjaki. Trochę na wyrost, co nie oznacza, że należy rezygnować z ich przygotowania. Warto jest ich spróbować, chociaż trzeba mieć świadomość, że ich nietypowy smak i konsystencja, która nie wszystkim odpowiada, mogą nam ostatecznie nie przypaść do gustu. Nawet jeśli nam nie będzie smakowało, zjemy bardzo pożywny posiłek zapobiegający wielu chorobom, a może się też okazać, że właśnie poznajemy nasze ulubione danie.

Ciekawym pomysłem na początek są warzywa przygotowane z sokiem z małży, które smakują równie dobrze, co same małże. Poniżej przedstawiamy przepis na danie dla 2 osób.

Niezbędne składniki

1,4 kg małży, 1 cebula, 2 marchewki, 1 por, 4 łodygi selera naciowego, 3 pomidory rzymskie, 5-6 ząbków czosnku, 2 szklanki wytrawnego wina białego, 2 łyżki oleju, świeża pietruszka, sol i pieprz do smaku.

Przygotowanie

I. Na początek płuczemy małże w zimnej wodzie. Pomidory świeże możemy zastąpić pomidorami z puszki.

II. Rozgrzewamy rondelek z oliwą na średnim ogniu, siekamy cebulę i wrzucamy ją do rondelka.

III. Cebulkę smażymy na złoty kolor, a potem dodajemy do niej obraną i posiekaną marchewkę.

IV. Cebulkę z marchewką podsmażamy przez kolejny kwadrans nie przerywając mieszania.

V. Pomidory parzymy, a następnie usuwamy z nich skórkę i nasiona, po czym dodajemy do rondelka.

VI. Obieramy i drobno siekamy czosnek. Na razie odkładamy go na bok.

VII. Czyścimy por i wrzucamy go do garnka. Wszystko dokładnie mieszamy

VIII. Kroimy seler naciowy i dalej mieszając, wrzucamy do rondelka, by gotować przez 2-3 minuty.małże w winie składniki

IX. Do garnka wlewamy 2 szklanki białego, wytrawnego wina i powoli podgrzewamy aż do zagotowania.

X. Czyścimy małże dając je pod bieżącą, zimną wodę.

XI. Zwiększamy ogień i wrzucamy małże, po czym gotujemy je do momentu, aż ich muszelki się pootwierają. Regularnie mieszamy.

XII. Dodajemy wcześniej przygotowany czosnek i pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy.

Po chwili małże są gotowe. Podajemy je w głębokich talerzach, posypane niewielką ilością pietruszki. Muszą być podawane gorące. Dobrym dodatkiem do nich jest bagietka z masłem czosnkowym.

Zobacz także