23 kwi 2021

Świadome podjadanie: Wybieranie zdrowych opcji

Chcąc zaspokoić apetyt między posiłkami, często sięgamy po ciastka i słodycze. Ale te przekąski tylko na krótko nasycają organizm i nadużywają powodując szkody dla zdrowia. Powinniśmy więc sięgać po zdrowe przekąski, które dostarczają cennych składników odżywczych i długotrwałej energii.

Dlaczego więc często wybieramy mąkę, czekoladę czy chipsy? Przyczyna leży w naszych przyzwyczajeniach: te przekąski są zawsze pod ręką, nie wymagają gotowania, więc można szybko nabawić się robaczkowego żołądka w oczekiwaniu na pełnowartościowe śniadanie, obiad czy kolację. Niestety, żywność ta często zawiera niezdrowe tłuszcze, jak również wysoką zawartość cukru i soli. Rozbudzają one tylko apetyt i nie przynoszą nic dobrego. Nadużywanie ich zwiększa ryzyko nadwagi i różnych chorób. Jeśli pokonasz swój nawyk i włączysz zdrowe przekąski do swojej diety, na pewno skorzystasz na tym pod każdym względem. Co prawda na początku będzie to oczywiście trudne, ale później wydadzą się jeszcze smaczniejsze niż zwykłe chipsy.

Korzyści płynące ze zdrowej przekąski

Zdrowe przekąski pozytywnie wpływają na organizm i dodają mu energii, ponieważ zawierają wysokowartościowe białko, tłuszcze nienasycone, witaminy i minerały. Mają również niską zawartość cukru i soli. Jak wiadomo, im mniej cukru dodanego spożywamy, tym lepiej zaczynamy odczuwać słodycz w różnych produktach spożywczych. Smaki potraw otwierają się w nowy sposób. Ten sam efekt występuje w przypadku soli. Pomimo tego, że jest niezbędny dla zdrowia, potrzebujemy go znacznie mniej, niż spożywa przeciętny człowiek.

Abyśmy po przekąsce mogli skupić się na zadaniach przez dłuższy czas bez biegania do lodówki, organizm musi być stopniowo nasycany. Dlatego warto wzbogacić dietę o produkty z dużą zawartością błonnika. Kiedy dostaje się do żołądka, wchłania wodę i pęcznieje, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Dodatkowo, efekt ten zapewnia dobre trawienie.

Powyższe właściwości są połączone przede wszystkim z naturalnymi przekąskami. Świeże owoce, na przykład, rozpieszczają nas naturalną słodyczą, energią, cennymi witaminami i minerałami, a także zawierają błonnik. Orzechy są również bogate w tłuszcze nienasycone, wysokiej jakości białko i witaminę E. Miłośnicy słodkości pokochają połączenie ich z suszonymi owocami. Należy tylko pamiętać, że orzechy i suszone owoce są bardzo kaloryczne, więc należy przestrzegać miary: koniecznie wsłuchać się we własne poczucie sytości.

Pomysły na zdrowe przekąski w domu

Czy lubisz jeść jogurt lub twarożek jako przekąskę? Świetny wybór! Produkty te są bogate w cały szereg składników odżywczych. Aby w pełni je wykorzystać i cieszyć się nimi, zalecamy stosowanie kombinacji naturalnych składników mlecznych ze świeżymi owocami, jagodami i zbożami zamiast gotowych wersji ze sklepu. Na wieczór można przygotować masę z twarogu i ziół, lekko doprawioną pieprzem i solą.

"Kulki energetyczne" to kolejny ciekawy pomysł na zdrową przekąskę. Mają dużo zdrowych składników, a czas gotowania jest bardzo szybki. Najczęściej przygotowuje się je z suszonych owoców, płatków owsianych, nasion lnu, miodu, orzechów i pistacji. Wszystkie składniki sieka się w blenderze, a następnie formuje w kulki. Istnieje wiele przepisów do przygotowania, więc nie krępuj się eksperymentować, aby znaleźć idealną dla siebie kombinację.

Wegetariańskie przekąski o wysokiej zawartości białka

Gdy w Twojej diecie dominują dania roślinne, warto wzbogacić swój jadłospis o wysokobiałkowe przekąski. W tym celu, można wziąć orzechy i zboża jako składniki. Na przykład, możesz przygotować lekką przekąskę, mieszając mleko roślinne z płatkami zbożowymi i kawałkami świeżych owoców. Pseudozboża takie jak gryka, quinoa i amarantus są również bogate w białko.

Hummus lub guacamole świetnie sprawdzą się jako pikantne dipy do warzywnych pałeczek. Domowej roboty suszone chipsy z jarmużu lub plasterki cukinii mogą zastąpić klasyczne chipsy ziemniaczane. Można je przyrządzić, mocząc liście jarmużu lub plastry cukinii w mieszance oleju, soli i przypraw, a następnie susząc je w piekarniku w temperaturze około 120°C przez godzinę. Spróbuj, pokochasz go!

 

Zobacz także

Proste sposoby na płaski brzuch

Idealnie płaski brzuch to marzenie niemal każdej kobiety. Niestety, tylko bardzo młode dziewczyny mogą się nim pochwalić nawet pomimo tego, że nie kosztuje on ich żadnego wysiłku. Jeśli...